Trčanje i ljubav

Jedan korisnik uređaja za praćenje GPS-a, trkač po imenu Tim Kaijala, pronašao je izuzetno neobičnu upotrebu ovog uređaja, te pomoću njega zaprosio svoju višegodišnju djevojku.

Kako učiniti trčanje zanimljivijim?

Imate veliku želju da trčite, ali vam se čini poprilično dosadno. Ili ste trčali, pa poslije određenog vremena izgubili volju, nije vam više zanimljivo. Kako da se riješite toga, kako da učinite vaš trening zabavnijim? Ukoliko imate neki od ovih problema, nedoumica, pročitajte narednih par savjeta.

5 stvari koje čini uspješan sportista

Bavljenje sportom podrazumijeva kako uspone, tako i padove, uz mnogo rada, truda, znoja i odricanja. Nije lako - ali kako se kaže, jer da je jednostavno, svako bi to mogao učiniti. Vrlo često se nameće pitanje: "Kako ostati motivisan?"

I veliki sportisti su imali težak početak

Mislite da sportisti brzo dođu do slave, da im je za uspjeh potreban samo talenat, ili želja? Težak je put do uspjeha, neizvjestan, pun uspona i padova.

Ah ta Ljubljana - iskustvo sa trke

Od kada sam počela da trčim, a tome је dvije godine i koji mjesec, slušam od starijih,iskusnijih trkača o trci svih trka na ovim prostorima, slušam o ljubljanskom maratonu. Trku koju treba istrčati, doživjeti, u gradu koji je tih dana u potpunosti posvećen trkačima.

Zašto su muškarci brži od žena?

Trčanje je sport u kojem učestvuju i muškarci i žene, bilo da je u pitanju trka na 100m, 5km ili maratonu. No, bez obzira na mjesto događaja i vrstu trke, prilično je uobičajeno vidjeti muškarce brže nego žene. S obzirom da i jedni, kao i drugi jednako teško treniraju, postavlja se logično pitanje zašto su muškarci u prosjeku brži trkači nego žene?

Postavite ciljeve!

Dešava vam se da niste zadovoljni postignutim rezultatima, napretkom, vodite dileme sa sobom jer ne znate zašto je to tako.

Vjeruj u sebe, pokeni se!

Trčanje je zdrava aktivnost dostupna svima i najjednostavniji način za održavanje forme i linije, efikasna metoda razvijanja kardiovaskularnog zdravlja, jednostavno za naučiti, dostupno svima, ne poznaje godine ili granice.

Iskustva iz Budimpešte – moja do sada najčudnije istrčana polumaratonska trka

Ideja da trčim polumaraton u Budimpešti javila se prošle godine za vrijeme trke u Bijeljini na kojoj sam čula da se isti dan održava trka u Budimpešti i da ima organizovano putovanje na nju. Iako neiskusan trkač, sa tada jednogodišnjim stažom u trčanju, sa dva istrčana i jednim odustajanjem na polumaratonu, ali zaljubljenik u putovanja, željela sam iskustvo trke izvan granica bivše SFRJ.

Zašto baš trčanje, u odnosu na druge aktivnosti, sportove?

Možda se pitate zašto je trčanje postalo toliko popularno, zašto se sve veći broj ljudi, različite starosne dobi, okreće trčanju, zašto izabrati trčanje za svoje dijete, zašto pored toliko drugih lijepih I zanimljivih sportova? Koje su prednosti, i šta sve to čini trčanje boljim u odnosu na druge sportove i aktivnosti, koji su to razlozi koji danas čine trčanje najmasovnijim hobijem na planeti?

TRK-Run škola trčanja: Promocija trčanja kao stila života

TRK / Trkački Rekreativni klub Banja Luka, glavni organizator Banjalučkog polumaratona organizuje 8. po redu školu trčanja pod nazivom TRKRUN škola trčanja.

''Nemam vremena''

‘’Rado bih, ali nemam dovoljno vremena’’ je najčešći izgovor kojim se služimo. Pravdate se, lažete druge, a zapravo samo sebe zavaravate na taj način, kako u nedostatku vremena zbog mnogobrojnih, a i prečih aktivnosti, jednostavno niste u mogućnosti da to realizujete. Jedno je sigurno, ovakvo razmišljanje ne proizilazi iz nedostatka vremena, već zbog toga što ste lijeni, pa se služite izgovorima.

Ništa ne motiviše više kao uspjeh

Ne znam ko i ne znam kad je rekao ovu misao u vezi motivacije, ali što se trčanja tiče po mom mišljenju potpuno je u pravu. I kao što je već vidljivo iz prvih redova ovaj tekst će razmatrati motivaciju za trčanje kod rekreativaca –dugoprugaša, prvenstveno polumaratonaca i vjerovatno maratonaca.

Vjeruj u svoje snove! Ne znaš koliko možeš, dok ne shvatiš da možeš sve.

Želite da istrčite prvu trku a nikad ranije niste trčali, da osjetite tu trkačku strast o kojoj mnogi oko vas pričaju, ili da Želite, ali se i dalje ne usuđujete. Šta je to što vas najviše koči i sputava da istrajete, da idete naprijed, ili da učinite nešto novo? Ružne misli, strah? Od čega strahujete? Ružni komentari, da ćete nekoga razočarati, pašćete u nečijim očima, ličnog nezadovoljstva i neuspjeha, da ne izgubiti smisao za to što radite ili motivaciju za dalje, nedostatak samopouzdanja i vjere u sopstvene sposobnosti i kvalitete?

Najbitnije lekcije o trčanju koje svako treba da nauči

Svi smo mi nekad bili početnici, radili stvari koje su nam štetile, naučili najmanje jednu lekciju na teži način. Bilo da smo počeli sa trčanjem u 10-oj, ili 100-toj godini, svi smo bili novi na stazi, nezreli, neiskusni. Upravo u tome i jeste čar trčanja, što uvijek možete da naučite nešto više iz svakog događaja, ili svake greške. Najteže lekcije su upravo one naučene u pokretu, tokom trke. Neke od lekcija koje sam sam prostudirao i shvatio:

Odustajanje nije opcija!

Sve je na vama, do vašeg stava i načina na koji doživljavate sebe i svijet oko sebe. Kakve su vam misli takav vam je i život. Ako mislite da je nešto teško, onda će biti još teže, a ako idete naprijed i bez razmišljanja, na pravom ste putu.

Izreke i citati o trčanju i maratoncima

“Nemojte biti samo publika, ne dopustite da život prođe pored vas.” “Mogu prihvatiti neuspjeh. Ali ne mogu prihvatiti da prestanem pokušavati.”

Prije nego što odustaneš, sjeti se zašto si počeo!

Najbitnije je da ne odustanete, da uvijek imate cilj, vašu zvijezdu vodilju, ono što vam daje snagu, motivaciju, što vas vuče ka naprijed, pomaže da sazrijete, da nastavite, budete istrajniji i da vas učini snažnijim i otpornijim. Ne zaboravite da uživate u tome!

Zašto da trčite ujutru?

Ne možete da se odlučite koji tip trkača ste, da li trčati u ranim jutarnjim časovima, prije dnevnih obaveza, ili ‘pak u večernjim časovima, nakon svih obaveza, napornog dana i stresa? U nastavku nekoliko značajnih podataka, koji vam možda pomognu u donošenju pravih odluka.

Kako početi trčati?

Početnik ste, amater, pa čak i u slučaju da ste se nekad bavili sportom, aktivnije trčali, onda se morate dobro upoznati sa poteškoćama koje trčanje sa sobom nosi, i kako ih savladati. Pa da počnemo

Koliko su trkači originalni, čak i na dan sopstvenog vjenčanja?

Kada su Joel Tse i Amanda Hughes saznali da je mjesto, koje su željeli i planirali za svoj svečani čin vjenčanja, dostupno samo u jednom terminu, i to na dan njihove trke, tj. polumaratona, bez drame i panike, odlučili su se za jednu ludost i avanturu, za koju sumnjam da bi mnogi, a to je da su pozvali svoje goste da im se pridruže, i zajedno sa njima i u njihovu čast trče.

Zašto da trčim po kiši?

Aktivan ste trkač, imate isplanirane dane za trčanje ili sedmični raspored i plan treninga, i onda ustanete, provirite kroz prozor i zaprepastite te vremenskim uslovima, ili bolje rečeno neuslovima. Kiša lije i nema namjeru da stane. U toku priprema za neku trku, bilo da se radi o dužim ili kraćim, sigurno ćete se nekad susresti sa nepredviđenim okolnostima, pa ćete morati da odradite trening i tokom padavina.

Zašto da trčim sam?

Da li ste uvijek trenirali sa nekim, manjom ili većom grupom? Mnoštvo je prednosti koje sa sobom nose grupni treninzi...

Zašto trčim?

Da li vam se ikad dogodilo da vas bombarduju kritikama i pitanjima zašto trčite, ko i šta vas tjera na to? Meni se to redovno događalo, a i sad, nakon toliko godina stvari se nisu mnogo promijenile, jer su pitanja i kritike i dalje prisutne. Većina stvari koje obavljamo u životu je zbog moranja, ali ne iz ljubavi prema tome.

Trčanje nekad i sad

Ukoliko se osvrnem na neki raniji period, prije nekoliko godina, kada sam ja po eo sa aktivnijim bavljenjem trčanjem i uporedim sa dana njim, drastična je razlika.

Kako se pokrenuti, gdje naći inspiraciju?

Za sve one kojima trčanje djeluje jako dosadno i čist gubitak vremena.

Šta vas motiviše, šta vas budi i pokreće?

Motivacija…kako doći do nje, kako je ugrabiti, gdje je pronaći, na kojim mjestima, kada je pravo vrijeme? Sada i odmah!